facebook pixel
Thaam Dam

Thaam Dam

Sinds 1923 een begrip in kip 

Een stukje historie

Het Westfriese familiebedrijf Thaam Dam bestaat al bijna honderd jaar. In 1923 begon grootvader Henk Dam met het venten van groenten en met de handel in wild en pluimvee. Met paard en wagen, en later met een open vrachtwagen, reed hij stad en land af om ganzen, zwanen, kippen en fazanten te kopen en te verkopen. Door een noodlottig verkeersongeval kwam het bedrijf van de ene op de andere dag in handen van zoon Thaam, toen pas 19 jaar oud.

Thaam was degene die in de jaren vijftig begon met het slachten van pluimvee. Nog eens twintig jaar later specialiseerde hij zich als één van de eersten in Nederland in het uitsnijden en fileren van kippen. In plaats van hele en halve kippen werden voortaan verschillende kipproducten verkocht, zoals kipfilets, kippenpoten en kipsaté.

In 1986 nam zoon Henk het bedrijf over van zijn vader. Henk ontwikkelde het poeliersbedrijf tot wat het nu is. Een veelzijdig bedrijf in kip en wild, in zelfgemaakte kant-en-klaar-maaltijden en diepvriesproducten, met een eigen winkel en een saté groothandel. Sinds 2010 werkt ook Barry, zoon van Henk, bij het familiebedrijf in Hoogwoud. Met zijn komst werden weer veel nieuwe stappen gezet. Er werd verbouwd, nieuw gebouwd en geïnvesteerd in nieuwe machines, energiezuinige oplossingen en online bestellen. Ook werd het assortiment uitgebreid met nieuwe producten.

Thaam Dam nu

Bij Thaam Dam maken we met een team van 25 medewerkers de lekkerste en beste versproducten die je maar kunt bedenken. We werken daarbij al jaren samen met dezelfde leveranciers en afnemers, allemaal afkomstig uit Nederland.

Tegenwoordig worden de kippen geslacht en uitgesneden geleverd, waarna wij de producten snijden, kruiden en verpakken. In onze winkel verkopen we steeds meer scharrelproducten. Dat geldt voor standaardproducten als filets, dijvlees, drumsticks en kippenpoten, maar bijvoorbeeld ook voor scharrelschnitzels. Ook het assortiment biologische producten wordt steeds uitgebreider. Wat in ieder geval zeker is, is dat een kip die bij ons in de toonbank ligt een goed leven heeft gehad. Onze kippen komen van Nederlandse boerderijen waar het schoon, netjes en gecontroleerd is.

Onverminderd populair zijn onze gegrilde producten, deze worden bij ons dagelijks vers afgegaard. Daarnaast hebben we veel huisgemaakte salades en complete maaltijden. Ook verkopen we veel groenten, standaard liggen er zo’n vijftien soorten diepvriesgroenten in de winkel. Verder hebben we een breed assortiment wild: haas, konijn, gans, eend, hert en wild zwijn: een eerlijker stukje scharrelvlees is er niet.

De recepten van vrijwel al onze producten - of het nu gaat om de marinades of de complete maaltijden - komen uit onze eigen keuken. Veel van onze producten kun je daarom nergens anders krijgen. De laatste jaren is ons assortiment flink uitgebreid met onder andere de Party-Pan en de Barbecue Schotels, compleet met vele soorten vlees, verschillende salades en sauzen, stokbrood en zelfs borden en bestek. En: als je de deur niet uit wilt, kun je het gewoon bij je thuis laten bezorgen. Makkelijker kan niet! Ook veel andere producten zijn online te bestellen.

De toekomst

Bij Thaam Dam hebben we Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel staan. We willen een zo klimaatneutraal mogelijk bedrijf zijn en daar investeren we flink in. In 2016 hebben we het hele lichtplan van ons bedrijf laten vervangen door LED verlichting. Dit leverde een besparing van tachtig procent op licht op. Verder hebben we energiezuinige vriezers en koelingen aangeschaft en alle deuren laten vervangen door automatische deuren. Deze zorgen ervoor dat koude niet onnodig verloren gaat. In 2018 wordt het complete bedrijfsdak voorzien van zonnepanelen en komen er zonneboilers om warm water op te wekken. Hierdoor zal ons energieverbruik nog eens zo’n veertig tot vijftig procent dalen. We willen onze klanten ook de komende vijftig jaar het beste van het beste geven. Daarom investeren we nu al in de toekomst.